0 312 504 47 96 | 0 541 536 01 50

Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarına Bütüncül Yaklaşım Nedir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarına Bütüncül Yaklaşım

Hastalık durumunda, bebek çocuk ve ergenlerde, erişkinde olduğu gibi her organ ya da sistemin ayrı doktoruna ilk başvurunun yapılması doğru değildir. Çocuk doktoru sağlık ve hastalıklar konusunda tüm sistemlere bütüncül yaklaşım yapmalı gerekli durumlarda diğer branş hekimlerine yönlendirmelidir.

Özellikle 0-12 ayda doğumsal sorunlar, genetik sendromlar (down sendromu), küçük (anne karnında büyüyememe) veya erken doğma (prematüre doğmak), önceden hastane yatışı gerektiren hastalıklar, tanı almış yada almamış ailevi kalıtımsal hastalıklar, bedensel (kalp-akciğer-kan-karaciğer-cinsiyet organları) ve nörolojik (beyin-sinir-kas-duyu işitme-görme-havale geçirme) hastalıklar varsa kontrol edilmesi ve tedavi, izlem planlarının yapılması için her zaman önce çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Çocuk doktoru gerekli durumlarda diğer çocuk branşlarının (çocuk kardiyoloji, çocuk nöroloji, çocuk gastroenteroloji, çocuk hematoloji, kulak burun boğaz, göz hastalıkları ortopedi, fizik tedavi, genetik vb. bölümlerindeki) doktorlarına yönlendirme yapıp, o doktorların değerlendirmelerini öğrenerek beraber izlem planı oluşturmalıdır.

Bu bütüncül ve sürekliliği temel alan prensip çocukta sağlığın sağlanması yeni problemlerin engellenmesi ve gereksiz tetkik, ilaç ve ameliyatların ve geri dönüşümü güç maddi manevi maliyetlerin engellenmesi için çok önemlidir.

Prof. Dr. Begüm Atasay